Необичаен и обнадеждаващ начин да се помогне на застрашените от изчезване морски костенурки предлага Хелън Физи, докторантка от университета в Кент, като стъпва на възможностите на 3D принтирането. Проектът се казва Turtle Track и предвижда да се използват отпечатани на 3D принтер яйца на костенурки. Те няма да се различават видимо от оригиналните, но ще имат вградени GPS устройства, за да може да се проследи пътя на снесените яйца в Централна Америка.

Сигурно знаете, че морските костенурки изминават хиляди километри всяка година, за да снесат яйцата си на плажовете на Централна Америка. Но освен огромното разстояние, те преодоляват и много препятствия и заплахи – от морските хищници и замърсяването на океана до вездесъщите бракониери. Само 1 костенурка оцелява от 1000 снесени яйца!

За съжаление търсенето на корубки, яйца и месо от костенурки бавно води до изчезването на вида.

„Била съм свидетел на това чудо: костенурките изпълзяват на брега, изкопават със задните си плавници дупка в пясъка и снасят яйцата си. Видяла съм обаче и тъжната гледка на множество разрушени и ограбени от бракониери гнезда.“

Така й идва идеята за проекта Turtle Track: 100 3D принтирани яйца ще бъдат поставени в гнездата на плажовете, посещавани от бракониери. Яйцата ще бъдат снабдени с GPS предаватели и ще може да се проследи къде отиват, след като ги откраднат.

„Всъщност технологията на 3D принтиране ще помогне да се проследи пътя на яйцата. Тогава ще можем да картографираме каналите на бракониерите от брега до пазарите, където яйцата се купуват и продават“, казва Хелън.

3d-printed-turtle-egg-1

Целта на този етап не е да се накажат бракониерите, а да се тества технологията като средство за борба с бракониерството като явление и за възпиране на злосторниците. Хелън се надява, че проектът може да помогне да се защитят костенурките и да се усъвършенстват законовите разпоредби.

Неправителствената организация Paso Pacifico влиза в проекта, като ще осигури 3D принтираните яйца, които ще съдържат GPS тракер, SIM карта и захранване, но ще изглеждат абсолютно идентични с реалните яйца на костенурки.

Проектът е на етап набиране на средства. Цената на едно яйце е 35 британски лири. А дарителите ще имат честта да дадат име на яйцето, което са финансирали. Ще имат и достъп до резултатите от проследяването на яйцата.

Проектът набира средства до 17 февруари, като една трета от средствата вече са налице.