От миенето на съдове до прескачане на столове в ефир…

Бил Гейтс е име, което всеки в днешно време знае. Изхвърлен от Харвард, създател на Microsoft, един от най-богатите хора в света, изключителен филантроп и т.н., и т.н…

Можем да продължаваме така още дълго, но вместо да ви изреждаме добре познатите неща, решихме да ви запознаем с някои от недотам популярните истории от живота на Бил Гейтс. Те ще ви запознаят отчасти с житейския път на един от най-влиятелните мъже в света, а кой знае – може дори да ви мотивират да последвате примера му един ден.

Правим важното уточнение, че историите са събрани от различни книги, от интернет, от интервюта с настоящи и текущи колеги на Гейтс през годините.

 • В училище младият Бил Гейтс получава задача да използва компютрите, за да направи разпределението на класовете. Младокът вместо това използва случая, за да напълни собствения си клас с всички момичета, към които е имал симпатии.

1

 • Докато е в университета Харвард, Бил Гейтс всъщност никога не е посещавал някоя от лекциите, на които е бил записан. Вместо това той се е появявал на всевъзможни дисциплини, които не са били в неговия график, но е намирал за атрактивни и интересни. Въпреки това, повечето оценки в реалния му учебен план са отлични.

2

 • Отново по време на престоя си в Харвард 20-годишният Бил Гейтс намира впечатляващо решение на т.нар. „pancake sorting” проблем в математиката, който е бил налице цели 30 години. Когато професорът му съобщава, че идеята му ще бъде публикувана академично, Гейтс остава незаинтересован. В този момент той вече се е захванал с идеята “Microsoft”.

3

„Две години по-късно му звъннах, за да му кажа, че трудът му е бил публикуван в авторитетно издание. Той звучеше безкрайно незаинтересован. Беше се преместил в Албакърки, Ню Мексико, за да ръководи малка компания и да пише кодове за микропроцесори или нещо подобно. Спомням си, че си казах: „Какво брилянтно хлапе и колко пропилян талант“, връща се в спомените си професор Христос Пападимитриу.

 • Бил Гейтс е върл любител на бързото шофиране в ранните си години. Докато е в Албакърки, той взема назаем Porsche 928 от свой приятел… Впоследствие блъска автомобила и отделя година, за да събира средства и да ремонтира колата.

4

 • Когато вече се сдобива с Posche на свой ред, Бил Гейтс има 3 фиша за превишена скорост. Два от тях са написани от един и същи полицай.

5

 • Имало е период, в който Бил Гейтс е запомнял номерата на колите на служителите си, за да следи кога идват и кога си тръгват от работа.

6

„Трябваше да внимавам да не поставям върху тях стандартите, които имам за своето работно време“, споделя Гейтс пред The Telegraph. „Едва когато броят на служителите нарасна неимоверно, вече не можех да следя всичко това.“

 • Самият Бил Гейтс е бил толкова запален почитател на играта “Minesweeper”, че я е премахнал от собствения си компютър, за да бъде продуктивен.

7

 • През 1990 година Microsoft вече е в разцвета си. Въпреки това, в компанията има политика служителите да пътуват в икономичната класа. Дълго време и Бил Гейтс следва тази точка от политиката на компанията си.

8

„Малко след като се присъединих към Microsoft, трябваше да летя до Ню Йорк от Сиатъл. Бил беше с нас в самолета. Забележително беше да го видя как стой на средна седалка и просто не му пука“, споделя Брад Силвърбърт – дългогодишен служител на компанията. „Това ми направи огромно впечатление, защото той водеше с примера си. Години по-късно си купи джет.“

 • Бил Гейтс е имал специален служител, който е следял колко пъти той ще изпсува, когато чуе нова идея във връзка с компанията.

9

„В онези дни разглеждахме идеите и всяко важно решение минаваше пряко през него. Спомням си, че имаше специално един човек, който следеше колко пъти Бил ще каже думата “f**k”. Колкото по-малко – толкова по-добре“, припомня си Джоел Сполски – създател на Stack Overflow и бивш служител на Microsoft.

 • Когато Microsoft лицензира операционната система DOS за пръв път за IBM, купувачът изисква в нея да има някоя и друга игра. Гейтс и Нийл Конзен остават будни до 4 часа през нощта, за да програмират “Donkey.bas”- игра, в които избягваш магарета на пътя с кола.

10

Впоследствие играта е определена като срам за името на Бил Гейтс от голяма част от експертите.

 • Бил Гейтс обича да мие съдовете след вечеря.

11

 • Бил Гейтс веднъж се заключва в тоалетна по време на интервю и отказва да излезе оттам, докато репортерът не се извинява, че го е „провокирал“.

12

 • Едно от най-неизвестните интервюта на Бил Гейтс е от 1994 година, когато той ядосан прекъсва предаването по CBS, след като водещият го пита за разследване, което се води срещу компанията му…

13

Но преди да напусне студиото, Гейтс решава да покаже атлетичността си…