Вече сме виждали умопомрачителни времена на ускорение, както от екзотични супер коли, така и от напълно електрически такива. Въпросът е, къде е границата? В долното видео е направена съпоставка, която да ви даде по-обстоен отговор.

За тези, които се интересуват от математика, Engineering Explained се гмурва дълбоко в полето на изследванията, за да открие кое е най-бързото възможно ускорение за една стандартна улична кола. Изключваме настрана автомобилите от драг състезанията, тъй като това са ракети на колела.

Разбира се, има хора, които оспорват тази мания за високи скорости, която някои компании за електрически автомобили като Tesla и Faraday Future се опитват да подобрят в своите модели за иначе ежедневна употреба. Тук обаче търсим кои са основните фактори за извличане на максималните способности на един автомобил.

Задължително според Engineering Explained е колата да бъде all-wheel-drive(AWD), за да постигне максималната тяга от двигателя или батерията. Изследователския екип взима под внимание и това за какво време автомобилът ще спре, отколкото какво е ускорението от 0 до 100 км/ч.

Вижте любопитното видео, за да разберете кое е най-бързия възможен спринт от 0 до 100 км/ч.