За всички разговори и статии за областта на изкуствения интелект, изглежда слуховете винаги са по-бързи от развитието. Но според д-р Бен Гьорцел, за добро или лошо, до края на десетилетието ще осъзнаем напълно визиите, които научната фантастика ни обещава от известно време.

Човечеството винаги ще създава и изобретява, но последното човешко изобретение ще бъде напълно усъвършенстваният изкуствен интелект, който ще може да създаде друг интелект със свърхчовешка интелигентност и след това да създава все по-умни и по-умни свои версии.

Ще предоставя всички ресурси за задоволяването на основните човешки нужди, като храна, подслон, вода, а тези от нас, които искат да изпитат по-високи нива на съзнателност и интелигентност ще могат да бъдат превръщани в свръхчовеци с помощта на изкуствения интелект.

Гьорцел не отхвърля възможността и за война. „Предстои доста работа преди да достигнем до точка, в която интелигентността експлодира… Но вярвам, че е възможно да достигнем до там през моя живот, което е вълнуващо“.

Бен вярва, че чрез изкуствения интелект можем да победим дори стареенето.