Изобретиха нов метаматериал, който е мек или твърд по желание

Изобретиха нов метаматериал, който е мек или твърд по желание

Изследователи от Университета на Мичиган са разработили техника за нов метаматериал, който може да променя твърдостта си, без това да вреди на самия материал. Метаматериалите са изкуствено създадени и техните свойства зависят от структурата им, а не от материала, от който са направени. По този начин учените могат чрез фини настройки на структурата да постигнат желаните свойства.

Този път учените са създали материал, който може да бъде лесно манипулиран така, че да бъде увеличена повърхностната твърдост, а разликата е много голяма – инженерите казват, че тя е сравнима с разликата в твърдостта на гумата и стоманата. И тъй като промяната идва от самата структура, превключването между твърдо и меко състояние не вреди на материала.

За да илюстрират изобретението си, изследователите от Мичиган са направили това, което всеки добър учен прави – макромодел от детска играчка:

diag

Демонстрацията показва какво се случва вътре в метаматериала – в зависимост от силите, които му въздействат, той се държи като по-твърд или по-мек – учените го наричат топологична поляризация. Необичайните връзки в материала са причина за странните му свойства. Можете да изгледате цялото видео, в което всичко е обяснено, но лично ние не разбрахме много.

Шаомин Мао, асистент професор по физика казва, че начинът, по който друг обект контактува с краищата на метаматериал, променя неговата геометрия. Всичко това се случва на повърхността, което предпазва вътрешната част на материала от нараняване. Екипът, разработил интересния материал, предлага като бъдещи приложения системи за изстрелване на ракети или брони за автомобили, които да абсорбират енергията от катастрофите.

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.