Научиха AI да игае Texas Hold’em покер срещу професионалисти

Научиха AI да игае Texas Hold’em покер срещу професионалисти

Покер ботовете не са нещо ново – попитайте всеки, който се е опитал да спечели някой лев в сайтовете за онлайн покер. Две отделни групи изследователи обаче вдигнаха летвата – те се опитват да научат алгоритмите да побеждават световноизвестни играчи на Texas Hold’em и всъщност почти са успели.

В научен труд (PDF), публикуван на 6-и януари, смесен екип от Университета на Алберта, Университета Чарлз и Чешкия технически университет описват как техния DeepStack AI е първата компютърна програма, която побеждава професионални играчи на Texas Hold’em. Това смело твърдение, което все още не е разгледано от независима комисия, е родено от редица победи срещу професионалисти от най-висок ранг – 44 852 ръце са били изиграни срещу 33 души от Международната федерация по покер. „Редица победи“ не е точно описание на това, което се е случило – изглежда професионалните играчи са били унищожени от изкуствения интелект.

„От всички изиграни ръце, DeepStack е спечелил 492 мили-блайндове за ръка (странна покер единица). Това е около 4 стандартни девиации от нулата и е мнго значимо. Професионалните покер играчи приемат 50 мини-блайндове за ръка като добра игра“, пише в публикацията.

Някои покер критици изразяват съмнение към резултата на DeepStack главно защото в микса професионалисти не е имало истински шампиони. Подготвя се втори AI алгоритъм – Librarus, който ще се състезава срещу по-известни покерджий. Най-значимият е Джейсън Лес, който е 198-и в глобалния покер индекс и има 1 милион долара в печалби. Ако и този изкуствен интелект успее да размаже хората, ни очакват трудни времена на покер сцената – може да станем свидетели на извадени от научна фантастика сцени на международни турнири на хора срещу машини.

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.