Американската армия от известно време развива безпилотните дрони. През последните няколко години сме виждали всичко от непробиваеми роботизирани хеликоптери до защитаващи пристанища взводове машини – да излизат от изследователските лаборатории на Департамента по отбраната на САЩ. Във вторник, военните показаха предния напредък в технологията за безпилотни самолети – появи се видео на първото успешно изстрелване на рояк дрони Perdix.

Самият тест е проведен през октомври миналата година в небето над Чайна Лейк, Калифорния, когато трио от бомбандировачи F/A-18 Super Hornets освобождава 103 индивидуални Perdix безпилотни дрони. Те са проектирани през 2013 г. в AeroAstro департамента на MIT и са с размерите на човешко ходило с тегло само около 450 грама. Те са построени предимно за летене на ниска надморска височина и разузнаване, наблюдение и операции за събиране на информация. Роякът дрони излита от самолети-майка.

Предвид размерите на този рояк, централизирано управление от едно дистанционно в момента е невъзможно. Тези малки дрони не са предварително програмирани, но вместо това споделят разпределен виртуален мозък. Контролът в рамките на самия рояк е напълно децентрализиран, а всеки дрон общува с другите около него, което позволява на рояк да запази функции на една сплотена единица, ако има повредени машини и докато пристигнат подкрепления. Няма информация за това кога системата Perdix ще бъде сертифицирана за употреба в реални условия. Военните в момента търсят компании, с които да си сътрудничат за производството на микро-дроните.