Едно от редките явления на днешния технологичен свят е да видите Apple да не успее да покрие целите си. Това обаче се случи през 2016 година, като компанията не е успяла да покрие първоначално поставените цели за продажби и приходи в хода на вече изминалите 12 месеца.

Вследствие на това от Apple взеха решението да намалят заплатата на своя изпълнителен директор (CEO) Тим Кук. Така годишното възнаграждение на ИТ специалиста ще бъде съкратено с цели 15%, което е и първото му намаление от 2011 година насам, когато беше назначен за CEO.

Foxnews разкрива, че големият провал на Apple през 2016 година е бил на мобилния пазар. Първоначалните очаквания за интереса на потребителите към iPhone 6S, дебютирал в края на 2015 година, не са се оправдали през последните 12 месеца. Услуги като Apple Music, iTunes и App Store пък не са успели да компенсират спада на интереса към телефона на компанията.

Така Apple не успя да покрие финансовите си цели за пръв път от 2009 година насам. Продажбите на iPhone пък отбелязват първия си спад, откакто устройството дебютира на пазара през 2007 година. Като цяло за технологичния гигант това беше и първа година на финансов спад откъм приходи от 15 години насам.

Всичко това означава, че сега надеждите на Apple във връзка с iPhone 7, който дебютира през септември, стават още по-големи. Въпросът е може ли той да върне компанията обратно към печалбите?