Един от проблемите със сензорите за невидими заплахи е, че заплахите остават… невидими. Въпреки това, компания на име Dosime е построила портативен датчик за радиация, който трябва да предупреждава потребителите за невидимата заплаха. Устройството може да бъде носено на колана или да бъде поставено в докинг станция на стена. След това то постоянно следи нивата на радиация в атмосферата и ако те станат опасни, изпраща съобщение към свързан смартфон.

Според представителите на компанията, които показаха сензора на CES, Dosime е дъщерна потребителски ориентирана фирма на по-голямата индустриална атомна Mirion. Санди Перле добавя, че уредът съдържа същия силициев диод, който се използва в системите за сигурност на 90% от ядрените електроцентрали по света. Детекторът е проектиран да засича йонизирана радиация – гама лъчи и ренгтенови лъчи – която е най-опасна за човешкото здраве.

Когато е активиран, детекторът на Dosime проверява атмосферата на всеки четири секунди и изпраща сигнали към смартфона по Bluetooth. В допълнение към проверките на радиационния фон в реално време, системата предлага анализ и прогноза на събраната информация. Може би ще се запитате защо ви е да знаете фона. Според CEO-то на компанията Томас Логан, всичко, което може да бъде измерено, може да бъде променено. Което на практика означава промяна на начина на живот.

Ако например ежедневните ви пътувания до работа включват преминаване през зона с висок фон, бихте могли да промените маршрута. Или ако купувате имот или наемате жилище, бихте могли да проверите фона и да разберете защо цената е толкова ниска. Сензорът ще се появи скоро в Amazon за около 250 долара.