Изследователи от Училището по инженерство и приложни науки в Харвард са построили най-малкият радиоприемник в света чрез създаване на дефекти на атомно ниво в розови диаманти. Радиоприемникът може да устои на почти всякакви условия, висока температура и също така може лесно да бъде имплантиран в жива тъкан и хора, благодарение на биосъвместимостта на материала. Екипът е успял да пусне музика през този приемник дори когато температурата му е била 350 градуса по Целзий.

Малките несъвършенства в диамантите са всъщност група от азотни атоми с дупки около тях. Тази постановка има много интересни свойства – несъвършенствата могат да засичат много слаби магнитни полета и да ги превъщат в светлина – с разделителна способност до един фотон. Това би било изключително полезно не само за създаването на вече споменатите радиоприемници с микроскопичен размер, но и при квантовите компютри, където се изисква много прецизно генериране на единици информация.

Устройството е захранвано от светлина, която се доставя от зелен лазер. Електроните са чувствителни към електромагнитни полета, а FM радиовълните са точно това – електромагнитни вълни. Когато дефектите в кристалната решетка на диамантите – под формата на азотни дупки – приемата FM честотата, те я превръщат в червена светлина. Тази светлина от своя страна бива трансформирана в електрически поток от фотодиод, който поток е подаван към високоговорител.