Диаманти превръщат ядрени отпадъци в чисти батерии

Диаманти превръщат ядрени отпадъци в чисти батерии

Ядрените отпадъци са един от малкото недостатъци на атомните централи и могат да причинят сериозни екологични проблеми. Скоро обаче те могат да станат източник на зелена енергия. Учени са разработили метод, който превръща тези опасни отпадъци в батерии с помощта на диаманти. Ако капсулирате радиоактивен материал в изкуствено създаден диамант, резултатът е малък електрически заряд и никаква вредна радиация. И докато екипът е използвал изотоп на никела за своите тестове, изследователите вярват, че методът е приложим и с въглеродните изотопи, които се намират в графитните пръчки, използвани за ядрено гориво в централите.

Получените батерии не генерират поразителни количества енергия, но животът им е изключително дълъг – той зависи от периода на полуразпад на радиоактивния изотоп. Учените изчисляват, че базираните на въглеродни изотопи батерии от този тип ще запазят до 50% от енергията си за 5730 години. Подобни батерии могат да се използват в дрони, пейсмейкъри, космически апарати и навсякъде, където се изисква сравнително малко енергия, а подмяната на батериите е проблематична.

Практическите приложения, разбира се, са още далеч в бъдещето, защото има определени технологични проблеми. Както можете да се досетите, цената е най-големият такъв проблем. Диамантите, дори изкуствено създадени, са доста скъп материал, което означава, че има проблем с превръщането на големи количества радиоактивни отпадъци в тези зелени батерии.

Източник:

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.