Роботите стават все по-големи, умни, бързи, силни и сръчни – понякога се чудим дали човечеството не трябва да започне да се притеснява дали тези кибери няма да се обърнат срещу нас един ден. Този робот обаче е по-различен – BALLU е просто балон, пълен с хелий, на който са прикачени роботизирани крака. Той не би могъл да завладее човечеството.

BALLU  е съкращение от Buoyancy Assisted Lightweight Legged Unit – и е творение на Денис Хонг от Лабораторията по механика и роботика към Калифорнийския университет. Осъзнавайки, че най-голямото предизвикателство пред всеки двуног робот е да се справи с гравитацията, Хонг е решил да експериментира с робот, който да не е застрашен от падане във всеки един момент.

Пълното с хелий тяло на BALLU не е напълно лишено от тежест, роботът все пак разчита на краката си, за да стои изправен. Въпреки това, малката тежест позволява конструкцията на краката да е изключително лека и проста, а това позволява на робота да върви напред, назад и настрани без опасност от счупване. BALLU дори може да върви по вода, без това да заплаши електрониката му от късо съединение.

Сигурно се питате каква е ползата от робот, който може да бъде победен с игла? Един ден подобни роботи могат да бъдат поместени дори в жабката на колата и да помагат при различни спешни ситуации – докато подобни ситуации не включват кактуси, всичко ще бъде наред.