NVIDIA разработва изкуствен интелект, за да се бори с рака

NVIDIA разработва изкуствен интелект, за да се бори с рака

Microsoft не е единствената голяма компаният, която използва изкуствен интелект в борбата с рака. NVIDIA ще си партнира с Департамента по енергетика и Националния институт по ракови заболявания, за да разработи CANDLE (Cancer Distributed Learning Environment) – базирана на изкуствен интелект платформа, която трябва да ускори изследванията до 10 пъти на модерни суперкомпютри с графични процесори. Хардуерът обещава да помогне на невронните мрежи, които откриват критични данни, а също така и да ускори симулациите.

CANDLE ще се занимава с три основни проблема. Изкуственият интелект ще преминава през бази данни, за да търси генетични записи за ДНК и РНК, които предвиждат различни възможни лечения. Също така, хардуерът автоматично ще извлича и изследва милиони записи за пациенти, за да разбере как се разпространява ракът и как се появява отново при пациенти в ремисия. На трето място, CANDLE ще прави симулации на различни протеинови реакции, за да види как се създават условия за възникване на туморни образувания.

Партньорите не казват кога очакват CANDLE да бъде готов за действие – може да мине определено време преди да видим реални практически резултати. Както и при другите AI базирани медицински изследвания, ефективността все още зависи от хората – те трябва да задават правилните въпроси и да събират необходимите данни. Ако всичко мине по план обаче, учените ще могат да прекарват по-малко време в чакане на симулации и повече в терапия на коварното заболяване.

Източник:

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.