Американски военен Фазер сваля ято дрони с един изстрел

Американски военен Фазер сваля ято дрони с един изстрел

Военните на САЩ имаха спокойни няколко десетилетия във въздуха – със сравнително малко вражески летателни апарати, които да бъдат атакувани. Сега обаче наличието на дрони на Ислямска държава представя нова опасност за пехотата. За да се борят с тези евтини и малки летящи бомби, военните тестват ново анти-дрон устройство, проектирано да сваля множество от тези машини с един изстрел. САЩ нарича това устройство Фазер.

За съжаление на всички фенове на Star Trek, това не е кула, която стреля с лазери, а по-скоро гигантска микровълнова печка. Машината е построена от Taytheon и използва микровълни, излъчвани насочено от чиния, която е монтирана върху товарен контейнер с дизелов генератор вътре. Допълнителна радарна система помага на тази установка да засича въздушни обекти, след което чинията изстрелва импулс от микровълнова радиация, достатъчно мощна, за да изпържи електрониката на борда на дроните. И докато принципа на действие е много подобен на радио-базираните анти-дрон оръжия, голямата мощност и радиус на действие на чинията позволяват на Фазер да сваля множество дрони с един изстрел.

Тъй като микровълновата радиация е способна да бъгне всяка електроника, Фазер може да бъде полезен при обезвреждането на всякаква електроника – iPad, лаптопи, компютри, системи за насочване и дори автомобили. Може да мислите за това оръжие като за EMP-тата, които използваха в Матрицата, за да обезвредят пазителите. Фазер започна тестове още през 2013-а година, но едва наскоро беше разсекретен. Детайли като максимален обхват и мощност, разбира се, остават скрити. Все още не е ясно дали и кога тази система ще влезе на въоръжение, но дотогава можете да я видите в действие на това видео.

 

Източник:

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.