Компанията Volvo Cars смята, че автомобилният отрасъл трябва да формулира единни стандарти на инфраструктурата, необходими за широкото използване на електромобилите.

Volvo активно развива направлението си за хибридни транспортни средства с възможност за зареждане на батериите от обикновената електрическа мрежа. Компанията възнамерява да предложи хибридна версия за всеки от моделите си, в рамките на програма за пълно обновяване на своята линия.

Очаква се също така до 2019 година Volvo да представи изцяло електрически автомобил, базиран на модулната архитектура SPA.

В подкрепа на инициативата за налагате на стандарти в областта на инфраструктурата за зареждане на автомобили Volvo се е включила в консорциума Charging Interface Initiative, чиято цел е да създаде комбинирана система за зареждане Combined Charging System – CCS. Тази система би трябвало да служи за стандарт за зарядните системи на автомобилите, задвижвани с електричество.

Комбинираната система за зареждане осигурява обикновено и бързо зареждане, като повишава значително практичността и удобството при използване на електромобилите в градска среда. Системата съчетава зареждане както чрез монофазен и трифазен променлив ток, така и чрез постоянен ток.

Предполага се, че стандартизираната инфраструктура ще може да осигури бързо зареждане на батериите на електромобилите във всички региони на света. Това ще направи тези автомобили значително по-привлекателни в очите на потребителите.

В момента консорциумът Charging Interface Initiative разработва изисквания, върху които ще се формират стандартите за зарядните системи и тяхната спецификация и те ще се използват от автопроизводителите в цял свят.