В момента Венера изобщо не е на предните позиции в списъците за бъдещи изследвания на космическите агенции от различни страни. Това обаче не означава, че никой не се интересува от тази планета и пример за това е военната компания Northrop Grumman. Тя се занимава с производство на самолети, безпилотни апарати, космическа техника, бойни лазери, наземна и друга военна техника и се е заела с конструирането на летящата лаборатория Venus Atmospheric Maneuverable Platform (VAMP).

VAMP е автоматична платформа, която може да лети самостоятелно на височина 60 – 70 км от повърхността на Венера в продължение на дълго време. Първоначално се предвижда ресурсът на компонентите на платформата да бъде използван непрекъснато в продължение на една година, но практиката на космическите изследвания показва, че реалният срок на експлоатация може да бъде както много по-дълъг, така и много по-къс.

Специалистите на Northrop Grumman се надяват, че използването на платформата VAMP няма да се ограничи само с изследвания на Венера. Летателният апарат може да намери приложение за изследване на всяко космическо тяло с атмосфера: например Марс, Титан и дори Земята.

Но Венера е добро място да първото използване на системата VAMP, тъй като тя има подобни на Земята размери, маса, гравитация, както и някои други параметри.

Northrop Grumman не само обяви плановете си за изследване на Венера, но вече е предприела и някои практически стъпки. Наскоро бе организиран т. нар. Научно-консултативен съвет VAMP, в състава на който са поканени водещи планетолози от САЩ и Европа. Задачата на този съвет е да се определят основните направления на научните изследвания на Венера, да се съставят списъци с необходимите измервания и необходимото за това научно оборудване, която може да се помести в товарния отсек на платформата.

Известно е, че VAMP ще представлява надуваемо триъгълно летящо крило, чиято конструкция прилича на безпилотния самолет RQ-180 – новият секретен проект на Northrop Grumman.

При достигане на горните слоеве на атмосферата на Венера, VAMP автоматично ще „напомпа“ обвивката си и ще може да планира над Венера като листо, носено от вятъра. Маневреността на платформата ще се осигурява от два електродвигателя, захранвани от слънчева енергия.

Всички елементи от надуваемата обвивка и другите възли от VAMP ще бъдат изработени от материали, които могат да издържат въздействието на агресивната венерианска атмосфера в продължение на поне 12 месеца. В някои случаи, като например за слънчевите батерии ще е необходима разработката на съвършено нови технологии.

Засега обаче от Northrop Grumman не дават информация дори и за предполагаемата дата на изпращане на VAMP на Венера.