Маменето на изпити по математика никога не е било лека задача. Навремето то се въплъщаваше в различни формули и примерни задачи, навити и скрити по всякакви начини и места. Преписвачите в днешно време са много по-облагодетелствани – пример е приложението PhotoMath на компанията MicroBlink, то използва кмаерата на смартфона или таблета за разпознаване на математическите уравнения и извежда дирктно отговора изключително бързо. Софтуерът има функцията не само да показва отговора, но и всички стъпки, които водят до него.

Официалната версия е, че това приложение трябва да ви спести време докато проверявате домашното си или учите за предстоящ изпит. Дори хората с двуцифрено IQ обаче (даже най-вече те) могат да видят потенциалните възможности за злоупотреба с този софтуер. Училищата ще трябва да въведат по-строги мерки за използването на смартфони и други електронни устройства, защото подобни приложения започват да се появяват все по-често.

Има нарастващо притеснение, че този вид „показване на резултатите“ ще навреди на самия процес на заучаване. Според психолози, не е достатъчно ученикът да види целия път за решаването на даден проблем, а трябва да достигне сам до него, стъпка по стъпка. За момента PhotoMath е достъпно за iOS и Windows Phone устройства, а Android версията идва през 2015 година. Ето кратко видео на програмката в действие.

По материали на Engadget