В рамките на инициативата Ford’s Innovation for Millions компанията Ford представи системата за виртуална реалност Immersive Vehicle Environment, с чиято помощ проектантите на компанията могат да създават прототипи на бъдещи автомобили и да направят някои изследвания още преди създаването на физическите макети.

Тази система вече е въведена в експлоатация в Центъра за дизайн и конструиране на компанията в Мелбърн, Австралия и в момента конструкторите изучават аспекти от безопасността на движение и надеждността на конструкцията на някои възли на бъдещите автомобили.

В лабораторията Ford Immersive Vehicle Environment (FIVE), където се експериментира със системата, има макет на шофьорското място, оборудван със седалка и волан. На стената има 80-инчов монитор с резолюция 4К и компютърна система. Потребителят слага шлем за виртуална реалност от типа на Oculus Rift и специални ръкавици, като неговата стойка и поглед се следят от 19 камери, разположени по стените и тавана.

Потребителят получава възможност да избере един от цифровите триизмерни модели на автомобили, които вижда и да го постави в определени околни условия. След това той може за обиколи виртуалния автомобил от всички страни, като че ли се намира в демонстрационната зала на автомобилен салон, да седне на шофьорското място, оценявайки вътрешното разпределение на салона. Независимо, че човекът в действителност седи в седалката на макета, той получава реално впечатление, както в истински автомобил, а детайлите са толкова ясни, а линиите – толкова изчистени, че изображението може да се нарече фотореалистично.

Системата за виртуална реалност Immersive Vehicle Environment позволява да се отварят вратите, багажника и предният капак на автомобила. Под капака може да се види двигателят с цялата му красота, тъй като цифровият модел съдържа всички данни за вътрешното устройство на автомобила.

Източници: DailyTechInfo, Ford Australia