Сигурно сте прочели за гигантската дупка, която бе открита в Сибир и всъщност водеше към огромна пещера. Все още не е известен произходът и, но се оказва, че тя не е единствена по рода си на Земята. Или пък на Луната. NASA е открила тези образувания и на естествения ни спътник, те могат да се окажат чудесна основа за постоянна база там.

NASA изчислява, че на Луната има над 200 от тези странни ями, които не трябва да бъдат бъркани с кратерите, оставени от метеорити по повърхността на сателита. Тези дупки са нещо напълно различно – те варират от 5 метра до почти километър в диаметър и става дори по-широки под земята. NASA предлага обяснение за формирането им:

„Тези кухини могат да се формират, когато горната част на пещера се срути, от вибрациите на наблизо паднал метеорит например. Въпреки това, на снимките няма ясно доказателство, което да показва произхода им. Кухините могат също да се образуват от течни потоци от лава под повърхността на Луната – на Земята такива тунели се формират, когато течната магма се оттича под повърхността на кората. Същото може да се е случило и на Луната, особено когато има голям метеоритен кратер, чиито околности изстиват много бавно – понякога стотици хиляди години. Когато се формира подобен кратер при силен метеоритен удар, втечнената магма се оттича в долните слоеве на лунната повърхност, оставяйки тези странни канали и кухини“.

Или пък това са останки от стари извънземни бази?

По материали на SPLOID