Една голяма летяща космическа скала преди няколко дни се разби на Земята, а друга се размина за малко. Разбираемо, всички са съгласни, че подобни рискови ситуации не трябва да се случват, но двама учени от Калифорния са взели присърце тази кауза и разработват план за унищожаване на астероидите, докато са още в Космоса.

Идеята им е да използват силната слънчева енергия, за да изпаряват астероидите с размери колкото пет футболни игрища. За целта изследователите планират да използват система, наречена DE-STAR (или Насочено енергийно слънчево таргетиране на астероиди). Механизмът ще обикалят в орбита около Земята и ще включва ред лазерни лъчи във фаза, които ще се зареждат от слънчевата енергия и с нейна помощ ще унищожават астероиди и комети или просто ще променят траекторията им, за да подминат нашата планета. Системата може да се използва и за анализ на състава на астероидите.

 

Физиците Филип Любин от университета на Калифорния в Санта Барбара и Гари Хюс от Калифорнийския щатски политехнически университет започнали да работят върху предложението си за проекта DE-STAR преди около година. Дизайнът им включва само достъпни технологии, макар че двамата учени признават, че част от тях ще бъдат истинско предизвикателство за проект с такъв мащаб. Хюс и Любин описват в общи черти различни варианти на устройството DE-STAR, в които апарата е с вариращи размери от 50 см до 10 км в диаметър.

По материали на http://gizmodo.com