Мариян Славов

Това съвсем не е първата идея за база на естествения сателит на планетата ни – през годините е имало десетки дизайни, но различното при този е, че най-ефективен и евтин за реализация. Защо? Ами защото използва чудесата на съвременния 3D печат, за да превърне лунната почва в обитаеми куполи. Освен това, признайте си, изглежда страхотно!

Структурата на лунната почва ще осигури изолация от вредната радиация както и от екстремно ниските температури, които се приближават до абсолютната нула заради липсата на атмосфера на Луната. Вътре в тази своеобразна хобитска дупка, ще е разположен надуваем модул, в който ще се помещават лунните жители.

Европейската космическа агенция (ESA) заедно с архитектите от Foster + Partners работят върху технология, която да свали идеята от чертожните дъски (или таблети) и да я превърне в реалност. Логиката зад идеята е, че 90% от необходимите материали за база на Луната се намират… на самата нея. Единственото, което хората трябва да направят, е да изпратят 3D печатащи роботи, които автономно да изградят съоръженията и помещенията за живот. Това прави цялата операция много по-евтина от всички нейни алтернативи, разглеждани досега.

Ксавие де Кестелие от Foster + Partners споделя, че технологията на 3D конструиране на сгради вече е произвела съвсем функционални структури в много неблагоприятни райони тук на Земята, така че е напълно основателно подобни методи да се използват и в Космоса. Екипът от архитекти вече е разработил дизайн на дъговиден клетъчен купол, който да е способен да предпазва от микрометеорити и космическа радиация. Кухата структура, подобна на костите при птиците, дава добра здравина и същевременно лекота на конструкцията.

От Foster + Partners дори са произвели мостра, тежаща тон и половина, като са симулирали материалите, достъпни на Луната. Към „лунния прах“ те добавили магнезиев оксид, който превръща цялата субстанция в подходяща за оформяне маса, след което се добавя специална сол, която втвърдява като камък цялата структура. Впечатляващо!

Според Енрико Дини – един от иноваторите при 3D печата на цели сгради – в момента машините работят със скорост около 2 метра в час, а следващата генерация ще увеличи скоростта до 3,5 метра в част, което е достатъчно, за да се завърши цяла сграда за около седмица. Ако технологиите продължат да се развиват, можем все пак да доживеем истинска лунна база. Точно като тези от научнофантастичните книги на Лем.

По материали на gizmodo.com