Според ново проучване, почти всички звезди от класа на нашето слънце започват като двойни

Фактът, че нашето слънце няма звезден близнак, отдавна буди учудване у астрономите. Та нали, както сочи статистиката, звездите от подобен клас се срещат най-вече в двойни и дори тройни системи. Сега вече учените могат да потвърдят старите си съмнения: някога Слънцето действително е имало звезда-близнак, която условно наричаме „Немезида“.

Сара Садавой и Стивмън Щалер, които изучават облака в съзвездие Персей, известен като една от големите „люпилни“ на нови звезди, са направили анализ на процентното съотношение между единичните, двойни и тройни системи при формирането на звезди от класа на нашето Слънце. (За сравнение – най-младите звезди в „Персей“ са на около 4 милиона години, докато възрастта на нашето слънце възлиза на внушителните 4,6 милиарда.) Оказало се, че повечето звезди не започват самотни. Но какъв процент от всички тях са именно двойни?

След като проучили звездите в „люпилнята“ на Персей и направили статистически анализи на получените данни, учените открили нещо изненадващо: оказало се, че почти всички звезди се образували като двойни с разстояние около 500 АИ една от друга (което отговаря горе-долу на 17 пъти разстоянието от Слънцето до Нептун). През първите милиони години новообразуваните звезди или формират стабилна двойна система, или се откъсват една от друга, каквото се случило и със Слънцето и Немезида.

Дали някога ще може да зърнем звездния близнак на нашето Слънце? Едва ли. Поне ако вярваме на печалното заключение на прес-комюникето: „Според получените модели, е най-вероятно звездният близнак да се е отскубнали и безвъзвратно да се е загубил между останалите звезди от тази част на нашата галактика.“ Изследването хвърля нова, изненадваща светлина, върху механизмите на образуване на звезди, но също така за пореден път ни показва колко много имаме още да учим за родното ни светило. Това е пределно ясно и за NASA, която подготвя своя Parker Solar Probe със задачата да достигне слънчевата атмосфера някъде през 2018 година.