NASA планира да използва Слънцето като телескоп!

NASA планира да използва Слънцето като телескоп!

Учените се опитват да погледнат все по-далеч и назад в миналото на нашата Вселена и за целта са им необходими все по-мощни уреди. Ето защо, екип изследователи от JPL лабораторията на NASA е предложил да използваме най-големия обект в нашата система – Слънцето, като увеличителна леща. Според Айнщайн и неговата Обща теория на относителността, масивните обекти изкривяват пространството около тях и променят пътя на обектите, които се намират в това пространство – включително и светлината. При подходящи условия тази светлина може да бъде изкривена достатъчно, че да увеличи обектите, които се намират зад Слънцето в този момент. Това е ефект, познат като „гравитационна леща“, а астрономите ползват негови проявления от години.

Планът на учените от NASA е доста смел, но има някои технически пречки, както бихте се досетили. Първо и най-важно – астрономическият инструмент, който ще използва този слънчев телескоп, трябва да се намира на 550 астрономически единици (АИ) от нашата звезда, за да може да фокусира светлината правилно. 1 АИ е разстоянието от Слънцето до Земята, а 550 водят някъде в междузвездното пространство. За сравнение, сондата Voyager-1 в момента се намира на 137 АИ от Земята, а достигането на това разстояние е отнело 40 години.

 

Друг проблем е орбитата на собствената ни планета – тя ограничава наблюдението до определени обекти и секции от космоса. Въпреки тези технически пречки, резултатите от подобна система ще бъдат невероятни. В момента най-доброто, което може да получим от някоя звездна система с екзопланети, като TRAPPIST-1 например, е пикселизирано изображение на самата звезда. Със Слънцето като гравитационна леща бихме могли да видим самите екзопланети.

Учените изчисляват, че с подобна система ще можем да виждаме изображения с резолюция 1000 х 1000 пиксела, което е достатъчно да видим 10 километрови детайли от повърхността на планета, отстояща на 100 светлинни години от нас. Хъбъл не може да постигне подобна резолюция дори с Марс, който се намира в задния ни двор. Така че, въпреки трудностите, учените продължават да обмислят на теория и практика тази система, защото ползите от нея биха били астрономически (в пряк и преносен смисъл).

 

 

Източник:

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.