Учените откриха епирично кои са най-привлекателните женски движения по време на танц. Психолози от Великобритания са пом,олили 39 колежанки да танцуват под съпровода на песен на Роби Уилямс, след което са записали и дигитализирали движенията им. Виртуалният аватар, който е бил съставен с тази технология, е бил оценяван от мъже и жени единствено по движенията по време на танц, защото други физически особености липсват. Цялото изследване е публикувано днес в Scientific Reports от същата група учени от Университета Нортумбрия, които неотдавна направиха същото проучване, но за танцьори мъже.

И докато при мъжкият вариант най-добрите танцувални движения бяха съсредоточени в горната част на тялото, съвсем очаквано, при жените те се намират около бедрата, ханша и ръцете. Ето пример за това, което научното изследване нарича „добра танцьорка“. Дами, учете се!

 

Танците са ритуал, който е привичен на всички хора, но учените не са напълно сигурни защо. Тези умения вероятно не са спасявали животите на прадедите ни, когато те са се изправяли пред саблезъби тигри. Вместо това, танците отнемат време и енергия, които могат да бъдат вложени в нещо по-полезно – намиране на храна или изработване на сечива. Най-приемливото обяснение е, че танците са еволюирали като ритуал, който е предназначен да показва превъзходство и качества за потенциален интимен партньор. Екипът също се надява чрез изследването си да разбере повече за еволюцията на танците.

Изследването показва по-високи оценки при танци, които включват по-сериозни движения на бедрата и асиметрични движения на краката – което означава, че двата крака извършват различни движения. Всичко това изглежда е предпочитано от мъжете, защото показва здравословното състояние и фертилитета на танцьорката, казва Ник Нийв – съавтор на изследването. А ето и пример какво не трябва да правите в дискотеката:

 

 

Не е ясно колко универсални са откритията от това научно изследване. „Танците са силно повлияни от културата“, казва Нийв. Може да има определени културни различия в това как въздействат танците. Въпреки това, хората обикновено се съгласяват единодушно за това дали някой е добър танцьор или не, което говори достатъчно.