Учени пресъздадоха атмосферата на Юпитер в лаборатория

Учени пресъздадоха атмосферата на Юпитер в лаборатория

Много учени предполагат, че Юпитер има ограничено количество амоняк, което е концентрирано главно в горните слоеве на атмосферата. Въпреки тези предположения, космическият апарат Juno откри колони газ, които се простират 100 километра навътре в атмосферата на газовия гигант – много под външните облаци. Екип учени от Калифорнийския университет и Франция са създали физическа симулация в лаборатория, която може да помогне да бъде обяснено разпределението на амоняк на Юпитер.

За да възпроизведат турбулентната атмосфера на планетата, изследователите са напълни голям резервоар с 500 литра вода, след което са го завъртели със скорост 75 оборота в минута. Това е накарало водата да се разлее по стените на резервоара подобно на повърхността на Юпитер. Учените след това инжектирали турбуленция в различни части на водния поток, което формирало джетове под повърхността, подобни на колоните газ, които Juno засече.

jupiter-simulation-2017-01-24-02

„Това е първият път, в който някой успява да демонстрира как силните джетове, които изглеждат като тези на Юпитер, могат да се формират в реална течност“, казва водещия изследването Джонатан Арну. Екипът смята, че дълбоки планетарни джетове се образуват както на Юпитер, така и на други газови гиганти по същия начин.

Следващата стъпка пред учените е да използват компютърни симулации, за да пресъздадат вътрешната атмосферна динамик на планетата. Те също така планират да направят лабораторната си симулация по-реалистична, което би им позовлило да пресъздадат огромното „червено петно“ на Юпитер – масивен ураган, който се вихри на газовия гигант поне от 300 години.

Етикети

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.