Не се случва често на нощното небе да се появи ново тяло (всъщност това става непрекъснато, но не е видимо с просто око). Сега, астрономите предсказват, че двойка звезди ще се сблъска и ще създаде така наречената червена нова – ярка експлозия, която ще можем да наблюдаваме. Екипът от Calvin College, воден от професор Лари Мьолнар, наблюдава двойната система KIC 9832227 откакто чули за нея на конференция през 2013-а година. След като определили, че звездата е двойна, астрономите разгледали информация от космическия телескоп на NASA Kepler и забелязали, че орбиталният период на двете звезди намалява.

Продължителни наблюдения на тази характеристика на звездите показала, че предполагаемият сблъсък между тях ще се състои през 2022-а година (плюс/минус една година). Ако предсказанието е вярно, новата ще се появи на нощното небе в съзвездието Лебед. Важно е да отбележим, че що се отнася до астрономия, предсказанията невинаги са точни и невинаги се сбъдват.

„Мисля, че те са свършили добра работа, като се има предвид информацията, с която са работили и предсказанието им е възможно“, казва Майкъл Шара, куратор на Департамента по астрофизика на Американския музей по естествена история. „Природата има стотици изненади в ръкавите си“. Други учени са още по-сигурни в предвиждането – „Има добра вероятност това да се случи. Дори ако има малко разминаване във времето, смесването на двойната система в нова е доста възможен начин да бъдат интерпретирани данните“, казва Константин Батигин, асистент-професор по планетарни науки в Калтек. Отваряйте си очите през 2022-а.