Hubble засече група комети-камикадзе

Hubble засече група комети-камикадзе

Космическият телескоп Hubble помогна на екип астрономи да открият доказателства за група комети, които са се насочили към центъра на млада звезда, носеща кодовото име HD 172555. Всичко това се случва „само“ на 95 светлинни години от Земята. И докато учените не са видели кометите-камикадзе, Hubble е засякъл високоскоростни силициеви и въглеродни казове в близост до звездата. Най-доброто обяснение за подобен вид газове е група комети, които преминават диска с отломки около звездата на път към неизбежната си гибел.

Подобни екзотични космически обекти могат да помогнат на учените да разберат повече за ранните дни и формирането на нашата собствена Слънчева система, защото най-вероятно комети, блъснали се в Земята, са донесли водата на нашата планета. Звездата, която астрономите изследват, е само на 23 милиона години и в момента е в стадий на образуване на собствени планети – някои от които може да бъдат скалисти и дори обитаеми. Изследваната система може вече да има газови гиганти, подобни на Юпитер, защото камикадзе-кометите са признак за силно гравитационно влияние от голяма планета.

Каръл Грейди от Космическият център Годард на NASA в Мерлиленд обяснява:

„Да наблюдаваме комети, които са се запътили към нашето Слънце, както и подобни в три системи извън нашата, означава, че подобни събития са често срещани в младите звездни системи. Това представлява на практика пуберитетът на една звезда и ни дава поглед към онова, което се е случило в Слънчевата система при формирането на планетите, включително и Земята. Може би тези комети правят съществуването на живот възможно, защото те носят вода и други елементи, които формират органичните съединения“.

Източник:

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.