Погледнете в бездната, приятели! Изображението, което виждате, включва най-високата концентрация на черни дупки, която човечеството някога е виждало. Тези екзотични обекти са толкова много и толкова плътни, че можете да съберете 5000 от тях на небесното пространство, което заема пълна луна. Защо тези тъмни по принцип обекти изглеждат като коледна елха? Снимката е част от изследването Deep Field South – най-мащабното проучване, което разчиташе на X-лъчи, за да засече космическите обекти в продължение на 12 седмици с уредите на обсерваторията Чандра. И докато черните дупки не излъчват светлина сами по себе си, междузвездният газ, който пада в недрата им, се ускорява и нагрява толкова, че излъчва потоци от високоенергийни X-лъчи.

Измервайки тези лъчи, учените от Чандра са успели да картографират черните дупки, тяхната формация и еволюция през историята на Вселената. Получените електромагнитни вълни са преместени във видимия спектър, за да могат нашите очи и мозъци да възприемат по-добре информацията. По-червените обекти представляват черни дупки с по-ниска енергия, докато по-сините – с повисоки излъчвания. Цялото проучване Deep Field South, което бе представено днес на 229-а среща на Американското астрономическо общество, съдържа хиляди черни дупки. Изображението, показано в този материал, включва централната част, която е най-гъста. Най-неясните обекти в центъра са черни дупки на разстояние от над 12,5 милиарда светлинни години от Земята – което на практика е границата на познатата ни Вселена.

Подобни проучвания на Дълбокия Космос дават на учените информация за това как се развиват супермасивните черни дупки в центъра на галактиките – оказва се, че това се случва на кратки интервали – от „семена“ с тегло между 10 000 и 100 000 слънчеви маси. Много мистерии около черните дупки обаче остават неразкрити. Как тези свръхмасивни черни дупки са сподобни да погълнат толкова вещество, че да нарастнат много бързо до милиарди слънчеви маси.

kzqkjn0fcsntrhjdqo1u