В нашата Слънчева система няма обект, подобен на Psyche – малък астероид, който е направен изцяло от желязо и никел. Ето защо NASA е решила да изпрати космическа сонда към това тяло, за да го разгледа отблизо. „Човечеството е посещавало скалисти светове и ледени светове, но никога не сме виждали метални“, казва Линди Елкинс-Тантън – учен от мисията Psyche на пресконференция днес. „Външният вид на Psyche остава мистерия. Това ще бъде истинско приключение“. NASA даде зелена светлина на мисията като част от програмата Discovery по-рано през седмицата.

Диаметърът на Psyche е само 210 километра, а местоположението му е в основния астероиден пояс – три пъти по-далеч от Слънцето, отколкото нашата планета се намира. Учените смятат, че това е ядро на унищожена планета от ранните дни на Слънчевата система. Посещението на астероида ще даде на човечеството ценна информация за ядрата на планетите и за ранната еволюция на собствената ни система.

„Налягането в ядрото на Земята е 3 милиона атмосфери. Никога не можем да отидем там, за да го изследваме“, казва Елкинс-Тантън. „Psyche ни позволява да посетим вътрешността на Земята, като практически отидем в Космоса“. Друга причина NASA да е заинтересована от астеорида е космическо миньорство. Повърхността на подобен тип астероид ще даде на учените представа колко сложен ще бъде космическият минен добив в бъдеще.

Psyche е една от двете мисии, които NASA одобри и които ще получат финансиране по програмата Discovery от пет финалисти, обявени миналата година. Втората мисия се нарича Lucy и също ще посети астероид от пояса както и шест други от така наречените Троянски астероиди, които се намират около Юпитер. Това са космически скали, които са се съединили под въздействието на гравитацията на газовия гигант. Техният богат химически състав крие много тайни за формирането на Слънчевата система.

Psyche и Lucy ще стартират през 2021 и 2023 година. Lucy ще посети първия астероид през 2025 и ще прекара няколко години прескачайки от астероид на астероид, използвайки подобрени версии на научната апаратура от мисията New Horizons. Psyche трябва да пристигне до целта си през 2030-а година – апаратът ще обикаля около металния свят в продължение на 20 месеца. През този период учените ще снимат ядрото, ще мерят магнитното поле и гравитацията и ще определят точния химически състав на обекта.

 

 

mt44jxnp2wkll2fud6g0