Тъй като човечеството все още не е измислило начин да заснеме директно космическа черна дупка, следващата мащабна мисия на НАСА ще бъде да изпрати трио от високотехнологични телескопи в Космоса, които да изследват енергийната рентгенова радиация, обграждаща черните дупки, неутронните звезди и пулсари. Според изявлението от космическата агенция на САЩ, целта на мисията Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) е да разучи в детайли гравитационните, електронните и магнитни полета по ръбовете на тези космически феномени.

IXPE работи на принципа на поляризиране на високонагретите газове, които след това трептят в определена посока, за да може IXPE да погледне в невидимото чрез измерване поляризацията на тези рентгенови лъчи.

Мисията ще бъде стартирана през 2020 година, а от НАСА очакват разходите да надхвърлят $188 млн. Италианската космическа агенция също е подпомогнала проекта чрез предоставянето на произведените от тях чувствителни детектори, които ще засичат поляризацията. Мисията сама по себе си е идея на Програмата за астрофизични проучвания на НАСА, която досега е приела множество външни предложения за нови мисии, довели до пробив в изследването на научни полета от земната атмосфера до космическата радиация.