NASA продължава тестовете на космическия телескоп James Webb

NASA продължава тестовете на космическия телескоп James Webb

Една от най-големите победи на NASA миналата година беше завършването на телескопа James Webb – проект на стойност 8,7 милиарда долара. Сега космическата агенция ще продължи по план с тестовете на апарата за устойчивост на вибрации. Те трябва да имитират условията, в които ще се намира телескопа преди и по време на изстрелването в орбита. Целта е „да бъде потвърдено, че функционалността на уреда няма да бъде нарушена от екстремните условия на изстрелването“, според NASA.

През декември в един от акселерометрите беше записан неочакван отговор, което наложи преустановяване на тестовете. Учените са близо до разгадаване на причината за тези странни аберации и тестовете ще могат да продължат. „Това е и причината да правим тестове – да разберем как стоят нещата в действителност, противно на това, което си мислим“, казва Пол Гайтнър, заместник мениджър на проекта. „Телескопът James Webb е най-сложната установка, която сме тествали в Годард, така че резултатите бяха малко по-различни от очакваните“.

Тези тестове са изключително важни, защото James Webb ще се намира на милион километра от Земята – поправянето на неизправност на подобно разстояние ще бъде близко до невъзможното. Мисията на телескопа трябва да стартира през октомври 2018-а година, така че учените имат достатъчно време за допълнителни тестове. Преди изстрелването Webb ще премине криогенно изследване, за да бъдат сигурни от NASA, че няма проблеми с оптиката, подобни на тези с Hubble.

Ако снимките от Hubble са ви се стрували грандиозни и красиви, почакайте да започнат да пристигат първите изображения от Webb – най-вероятно те наистина ще спират дъха. Стискаме палци всичко с този уред да бъде наред.

Източник:

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.