Мексиканската компания Sisoft и изследователи от Независимия Мексикански технологичен институт (Autonomous Technological Institute of Mexico, ITAM) разработиха собствена версия на безжичната технология за пренос на данни по стандарта Li-Fi (light fidelity).

С нейна помощ връзката между намиращите се в едно помещение устройства се осъществява чрез импулси видима светлина, излъчвани от светодиоди.

Мексиканската разработка значително превъзхожда аналогичните системи от Siemens и други компании, пише електронното издание NewsRu. По време на изпитанията прототипите на Sisoft успешно са предали аудио и видео съдържание, различни данни и Интернет трафик със скорост до 10 гигабита в секунда. От Siemens са постигнали стабилна връзка при 500 мегабита в секунда, а максималната скорост е била само 1.6 гигабита в секунда.

Както Wi-Fi използва кабели, за да предава сигнали, Li-Fi използва LED лампи, които излъчват високочестотна светлина, обяснява Артуро Компос Фентанес, изпълнителен директор на Sisoft.

Освен високата скорост устройствата на Sisoft имат и други предимства пред традиционните безжични стандарти. Мрежата е буквално пред погледа ви и поради тази причина е трудно данните да се прихванат или да се модифицират. Освен това маршрутизаторите Li-Fi могат да се използват на места, където Wi-Fi е забранена поради радиочестотни смущения: например в болници, изследователски лаборатории, диспечерски зали и т. н. И накрая, Li-Fi маршрутизаторът може успешно да замени обикновената лампа, тъй като импулсите от светодиодите са толкова чести, че човешкото око ги възприема като постоянно осветление.

Технологията обаче има и недостатъци. Така например устройствата с Li-Fi имат голямо енергопотребление, а необходимо условие за стабилна връзка е липсата на видими препятствия. Отразеният сигнал на този етап в развитието на технологията се отчита като грешка и понякога връзката се разпада.

За автор на термина Li-Fi и баща на технологията се смята професор Харард Хаас от университета в Единбург, който прави изследвания в тази област от 2010 година насам.