Gigabit Wi-Fi почти стана реалност тази седмица, тъй като бе публикувана последната версия на индустриалната спецификация. Достъпният за членовете на WiGig Alliance документ ще бъде база за първия кръг от тестове за оперативна съвместимост през тази есен.

Тестването за пръв път ще покаже на членовете на алианса дали техните прототипни продукти, ползващи късообхваното Wi-Fi радио, работещо на честота 60 GHz, могат да се свързват помежду си. Версия 1.1 на спецификацията WiGig, която сега се синхронизира със стандарта, изработен от работната група IEEE 802.11ad, ще създаде безжична Wi-Fi радиовръзка, която ще поддържа до 7Gbps, наистина на доста близки разстояния, като обхватът ще е само една или 2 стаи в дома.

Технологията е предназначена да свърже заедно широк набор от оборудване с висока пропусквателна способност като битова електроника (HD телевизори, компютри и мрежови системи за съхранение).

Първият вариант 1.0 бе публикуван през май 2010. Оттогава, използвайки обратната връзка, получена от членовете на алианса, групата е „донастроила“ редица подобрения.

Версия 1.1 е „готова за сертифициране“, твърди председателят на WiGig Али Садри, който е шеф на „Мобилната безжична група“ в Intel. Тази версия ще бъде използвана като база за създаване на серия от сертифициращи тестове, съвместен проект на този алианса и отделно съществуващия Wi-Fi Alliance.

продължава в: NetworkWorld.bg