Още в началото на май в технологичното пространство се появиха слухове, че LG работи над умалена версия на флагмана си G6 – ако изобщо можем да наречем свиване на екрана от 5,7 на 5,4 инча „мини“. Последните два месеца информацията около проекта беше доста оскъдна и не беше ясно дали LG все още стоят зад тези планове. Тук на сцената се появява един от най-известните лийкъри на информация от мобилните среди – Евън Блас – той пусна в twitter акаунта си потвърждение, че телефонът е реален. В момента устройството преминава необходимите тестове и сертификации през регулаторните органи, а името на телефона ще бъде LG Q6.

Блас също така разкрива, че освен по-малкия дисплей, Q6 ще има само една 13-мегапикселова камера и 3GB RAM. Отношението на страните на екрана ще претърпи лека промяна към 18,5 към 9 – почти същото като при големия брат G6 и напълно идентично с това, което Samsung използват при своите Galaxy S8 и Galaxy S8 Plus.

За съжаление, нямаме други конкретни спецификации, с които да зарадваме феновете на марката, така че всичко останало е спекулация и поглед в кристалното кълбо. Най-вероятно телефонът ще използва Snapdragon 821 чип, макар че останалите характеристики са леко орязани. Единичната камера означава, че широкоъгълната магия на G6 няма да бъде налична в новото устройство, но менението ни е, че хората най-вероятно ще могат да прежалят тази функционалност, ако срещу това могат да спестят стотина долара.

LG има богата история и традиции в орязването на флагмани и пускането на мини версии на различни модели, така че ходът на корейската компания не е никак изненадващ. Най-вероятно LG се опитват да останат на повърхността и да спечелят малко медийно внимание в пазар, който е мощно превземан от китайските компании, а сериозна съпротива оказва единствено големият конкурент – Samsung.