Документ, разпространен от WikiLeaks, показва как Централното разузнавателно управление (ЦРУ) са имали достъп до вашия iPhone в продължение на почти десетилетие.  Vault 7 е масивна колекция от предполагаемите тайни на ЦРУ, които бяха разкрити по-рано през месеца.

В документа, който датира от 2008 година, се „демонстрира използването на EFI/UEFI и фърмуер малуер от ЦРУ“. Проектите включват Sonic Screwdriver – механизъм „за изпълнение на код върху периферни устройства, докато Mac лаптопът или настолния компютър се зарежда“. Кодът се съдържа във фърмуерът на адаптера на Apple.

Най-старият документ NightSkies показва как ЦРУ са имали достъп до второто поколение iPhone-и благодарение на малуер, който може да остане дори и след инсталиране на чисто нова iOS операционна система.

И въпреки че описаните процеси в документите са стари и вероятно няма да проработят на новите поколения продукти на Apple, е установено, че ЦРУ открива начин за достъп до устройствата много бързо след тяхното излизане на пазара.

 

Фото: Macworld