Робърт Матюс, физик от университета „Астън“ в Бирмингам, задмина колегите си от Калифорнийския университет, които наскоро установиха, че слушалките на плейъра могат да се заплетат на 120 различни възела.

Чрез експерименти британецът изчислил начина, по който може да се предотврати заплитането на кабела на слушалките в джоба ви или поне да бъде значително намалено.

Матюс измислил „теория на кабела“, базирайки се на прословутия Закон на Мърфи, който в дадената ситуация би звучал така: „Ако кабелът може да се оплете, той ще се оплете“.

Физикът предположил, че непокорните кабели могат да бъдат ограничени чрез проста примка, която може да предотврати по-сложно заплитане. За проверка на тази хипотеза Матюс привлякъл местни ученици, които провели около 12 000 опита със слушалки с дължина на кабелите между 55 и 183 сантиметра.

Британският вестник „Дейли мейл“ отбелязва, че тези данни могат да бъдат от полза не само за любителите на музиката. Те биха заинтересували биохимиците, изследващи ДНК, чиято спираловидна молекула може да се „самозаплита“, носейки потенциални рискове за организма. На базата на своите изследвания Матюс изказва и предположения, че природата може да формира подобни примки в ДНК, за да намали тези рискове.