Рециклирането е нещо чудесно, но всъщност не би ли било хубаво да не се налагаше използването на дървета за производството на хартия? Повече кислород, повече потенциални гнезда и домове за животните по дърветата – все хубави неща. Италианските производители на тефтери Ogami са напълно съгласни с тази идея, затова и са разработили цяла серия хартиени продукти, произведени от камък.

Хартията на Ogami се нарича REPAP и е съставена от съединения на калциев карбонат (или иначе казано варовик) и не-токсични смоли. В резултат на този експеримент се е получила бяла, гладка хартия, която може да се сгъва точно както направената от дърво, но без да се къса.

Процесът по произвеждане на REPAP има слабо влияние върху околната среда, защото новата технология не използва избелващи препарати или бои, които да правят хартията по-бяла, всъщност дори не се използва вода.

Продуктите от серията REPAP са на почти същата цена като тези на Moleskine като варират между 15 и 30 долара, но все пак идеята да издълбавате думи върху камък… носи едно по-специално усещане.

По материали на http://gizmodo.com