Помните ли онази прочута фраза на великия Елвис Пресли: „Елвис напусна сградата!”?

Е, ако днес не можем да го кажем за покойния Елвис, то можете спокойно да кажете „Папата напусна twitter” и няма да сбъркате.

Въпреки че се присъедини преди едва няколко месеца (декември 2012 г.), то изглежда папата е решил, че с отстъпването на длъжността е редно да напусне и социалната мрежа.

Според CNN ватиканското радио е заявило, че папата официално ще престане да публикува статуси в twitter на 28 февруари, когато приключва и управляването му като глава на римокатолическата църква. Последният tweet е насрочен за 27 февруари.

Новината изглежда не идва като изненада за мнозина, които очакваха подобно стечение на обстоятелствата. По-рано през месеца папа Бенедикт XVI заяви, че се оттегля от поста си по здравословни причини. Очаква се новият папа да бъде избран през идния месец от църковните кардинали.

Създаването на акаунта на папа Бенедикт XVI в социалната мрежа обаче е добре планирано и самата платформа изглежда е била подготвена за непредвидени стечения на обстоятелствата. Благодарение на това ако новият папа реши да споделя новини в социалната мрежа, то той може спокойно да използва същия профил в twitter, но със сменено име.

Към днешна дата акаунтът на сегашния  папа (и който и да е бъдещ такъв) може да се похвали с над 1,5 милиона последователи. Първият tweet на папа Бенедикт XVI се появи на 12 декември. От тогава насам папата е tweet-вал 36 пъти, горе-долу по веднъж на всеки няколко дни. Повечето съобщения са с религиозен характер, но на няколко пъти папата обръща внимание и на цивилните във всички военни райони на света.