Вече считаната за потенциална опасност за национална сигурност, компания Huawei за пореден път стана повод за обстойно следене от страна на американските власти. По последни данни от Huawei са опитали да продадат забранено компютърно оборудване на Иран.

Според източници на Ройтерс основен партньор на Китайските телекомуникационни агенции опитал да снабди HP компютърно оборудване на стойност 1,7 милиона долара на Иран. Експерти посочват, че въпросният основен партньор може да е единствено и само компанията Huawei.

От компанията обаче твърдят, че нито тя, нито партньорите й Skycom са опитвали да продадат въпросното оборудване на Мобилната телекомуникационна компания на Иран, позната като MCI.

От Ройтерс обаче твърдят друго и според един от най-известните таблоиди в света Huawei не само е замесен в сделката, но на повече от 13 страници се съдържа името и логото на компанията . Въпросните документи описват подробно цената на новите HP приспособления, които включват един сървър, 20 диска, 22 превключвателя и един софтуер.

В опит да се отърват от обвиненият, Huawei излязоха и с официално изявление по темата, в което неприкрито обвиняваха партньорите си Skycom за сделката:

„Бизнесът на нашата компания в Иран е изцяло според разпоредбите и законите не само на конкретната страна, но и според изискванията на САЩ и Европейския съюз. Оставаме все така верни на задълженията си и стриктно спазваме законите. Като допълнение, бихме желали и парньорите ни да сторят същото и да съобразят дейностите си със законите, които са се задължили да спазват.”

Двете компании изглежда са доста близки, като Ройтерс дори посочват факта, че както служителите в Китай, така и тези на Skycom в Техеран носят баджове именно на фирмата Huawei.

Този доклад идва само месеци след раздялата между Cisco Systems и ZTE –  друг играч в телекомуникационната мрежа на Китай, което стана вследствие на разкритието, че ZTE нелегално е снабдявала Иран с мрежово оборудване на компанията Cisco.

Като резултат в САЩ Huawei и ZTE бяха обявени за опасност за националната сигурност, налагайки забрана за продажбите на оборудването им в страната.

„Препоръчваме всички американски компании от сектора да се ориентират към други доставчици на продукти за проектите им” се казва в доклада от 52 страници. „Въз основа на сигурна информация, на Huawei и ZTE не бива да се вярва, че не снабдяват чужди страни с нелегално оборудване и поради това представляват опасност за националната сигурност.”