Колко пъти сте искали да проведете еротичен разговор с приятеля/приятелката си без да се притеснявате, че някой може случайно да попадне на интимните ви преживявания? Или пък да изпратите важни данни на някой познат, но да не искате някой друг да се добере до тях?

Е, изглежда Facebook имат решение на този ваш проблем. И то се казва „Poke” (от англ. „сръчкай”). Оставете настрана глупавите facebook сръчквания. Poke ви предоставя възможността да изпращате съобщения, снимки и видео файлове, които автоматично да изчезват няколко секунди по-късно.

Уникалното приложение е перфектно за изпращането на съобщения и снимки, които не желаете някой неканен гост да види. И макае че Facebook опитват да намерят по-тактичен начин да назоват приложението, като го кръстят Poke, то за останалата част от света това е sexting (от англ. секс (sex) и изпращане на съобщения (texting)).

„С помощта на Poke можете да изпращате съобщения, снимки или видео материали във facebook, за да им покажете какво правите по по-дискретен начин. Можете да общувате по този начин с един или няколко приятели едновременно.” казва компанията за новото си приложение.

Все пак от социалната мрежа остават верни на себе си, като в програмата има вградени инструменти, които да направят сигурно, че нещата няма да излязат изцяло от контро. В крайна сметка споделянето на снимки „от сексуално естество” нарушава политиката на Facebook.

„Ако все пак се натъкнете на нещо, което смятате за нередно или ви притеснява, то можете веднага да го докладвате и ние ще се погрижим” се казва още в изявлението на компанията.

Приложението ви позволява индивидуално да зададете и интервала, за който съобщението да изчезне – 1, 3, 5 или 10 секунди. Когато времето изтече съобщението изчезва. Не забравяйте обаче, че от обратната страна винаги могат да направят скрийншот на полученото съобщение, затова внимавайте.

Poke е познато на facebook аудиторията още от 2004г., но тогава функциите му бяха далеч по-различни. Пред потребителя се откриваше възможност да разбере кога и от кого е бил „сръчкан”, благодарение на десктоп приложението, което нямаше голям смисъл според повечето потребители в социалната мрежа.

Редица експерти вярват, че новото приложение ще издигне sexting-а до нови висоти, а от facebook се надяват, че това ще увеличи значително мобилния им трафик.