2013 година се очертава да е доста трудна за Apple. Или поне така смята анализаторът на UBS Стивън Милунович.

В открито обръщение към инвеститорите Милунович прави прогноза за първите три тримесечия на 2013 година, предвиждайки сериозен спад в продажбите както на iPhone-ите, така и на iPad продуктите на Apple. Според анализатора за всяко от посочените тримесечия ще има продадени с по 5 милиона iPhone-а по-малко от предвидените и с по още 2 милиона по-малко iPad-а за същия период от време.

Новите предвиждания са за 41 милиона продадени iPhone устройства за януари-март, 36 милиона през март-юни и 33 милиона за периода юни-септември. iPad продажбите се очаква да са съответно 21,7 милиона за първото тримесечие, 24,5 за второто и 20,7 за третото.

Освен предвижданията за по-слаби продажби, Милунович не пропусна да сподели вижданията си и за цената на акциите на компанията, която според него ще се смъкне до 700$ в сравнение с предвидените 780$ за акция.

Кое ще провокира всичко това? Милунович представя няколко причини за нелеките времена, които очаква да сполетят Apple.

Последни данни показват, че производството на iPhone спада с 25 милиона бройки през първото тримесечие. Независимо от факта, че продуктът тепърва навлиза на китайския пазар, то изглежда iPhone 5 не се радва на особена популярност и показаните резултати са далеч от тези на предхождащия го iPhone 4S.

От друга страна по-евтиният iPad Mini изглежда „канибализира”, както се изразява самия Милунович, продажбите на по-големите и скъпи продукти от поредицата.

И накрая, анализаторът смята, че предходните му предвиждания са били прекалено смели с оглед на лошата икономическа ситуация в Европа и ожесточената битка с другите смартфон компании.

Милунович обаче сподели и нещо оптимистично, което може поне малко да успокои собствениците на Apple:

„Очакваме China Mobile да започне да продава iPhone през последното тримесечие на годината, което значи, че евентуален iPhone 5S с TD-SCDMA и пръстово разпознаване е възможен. Apple са принудени да правят красиви продукти. Независимо дали е iTV, преносими компютри или друга категория продукт, ние вярваме, че иновацията в Apple не е загинала.”

Милунович  не беше единствения, който промени прогнозата си за бъдещето на Apple. Анализаторът Питър Мисек също поправи първоначалната си прогноза за акции на стойност 900$ на 800$.

Преди не много време Apple безспорно бе доминиращият фактор на пазара за смартфони и таблети. В последно време обаче компанията среща конкуренция и на двата фронта. Серията на Samsung Galaxy S, както и редица други Android смартфони за пръв път накараха производителите на iPhone да се потрудят, за да задържат първото място. При таблетите нещата не са много по-различни и в последната година Apple водят ожесточена борба срещу по-евтините Android таблети, към които потребителите все по-често обръщат поглед.

В опит да се откъсне от конкуренцията, Apple пуснаха редица нови продукти по едно и също време – iPhone 5, iPad Mini, 4th generation iPad. И въпреки че се очаква новите продукти да се възползват от празниците, то тактиката е рискована, защото може да предизвика по-малки приходи в по-мащабна гледна точка.

Акциите на компанията също не са във възход като в последно време ставаме свидетели на все по-големи спадове и там. От впечатляващите 700$ през септември сега акциите на компанията се търгуват за малко над 500$ бройка.