Колко практично е да имаш смартфон в днешно време. Осигурява ти почти постоянна връзка със света, четиво в практичен размер, GPS, камера и какво ли още не. Безспорно един от основните плюсове на смартфоните е способността да те накарат поне за малко (в много случаи дори за часове) да забравиш за скуката. Било то чрез книга, качена на телефона, филм или музика, то поне за миг се откъсваш от реалността и се пренасяш на едно по-забавно място. В това число няма как да пропуснем игрите за смартфони.

Толкова реалистични и едновременно толкова близо до теб. Вземеш ли телефона със себе си знаеш, че играта, по която си се зарибил също ще е там и в случай на нужда ще ти помогне да победиш скуката. До такава степен игрите за смартфони станаха популярни, че напоследък се заговори за немалката вероятност да изместят изцяло  традиционните конзоли.

На съвсем друго мнение обаче е шефът на най-голямото видео гейм изложение във Великобритания Eurogamer Expo – Рупърт Ломан. Според него колкото и добри и удобни да са игрите за мобилни телефони, то те няма да изместят традиционния начин на игра – у дома пред конзолата или компютъра. Британецът е убеден, че хората ще продължат да изпитват непреодолимото желание да играят игрите на голям екран, с приятели или дори онлайн.

Шефът на Eurogamer не отрича обаче вероятността някой ден игрите за телефони да нараснат в „по-голяма индустрия” от тази на конзолите, но не и окончателно да заличат нещо, по което милиони души по света са се увличали години наред.

„Всичко това е просто демонстрация за феноменалния напредък на гейм индустрията. Вече има толкова много начини да играеш” впечатлява се още Ломан.

Двадесет и девет годишният специалист вярва, че „огромната” популярност на игрите за конзоли и компютри, както и хилядите фенове на поредици като “Call of Duty”, означава, че гейм индустрията е „по-силна от всякога”.

„Игрите вече предлагат за всекиго по нещо” споделя още Рупърт, който започва Eurogamer Expo още когато е тийнейджър.

Въпреки че не отхвърля вероятността някой ден гейм индустрията да е по-предпочитана на телефон, то Рупърт допълва, че все още ще има хиляди души по света, за които „да играеш Fifa с приятели в собствената си стая” ще е винаги приоритет. Едно „изцяло различно преживяване”.