„Големият Лебовски”… безспорно един от шедьоврите в киното. Никога няма да забравя един въпрос във филма, който самият Уолтър Лебовски задава: „Целият свят ли се е побъркал?”. Има доста върху материал за размисъл над този въпрос, не мислите ли?

В днешния свят безспорно технологиите играят водеща роля. И всичко това е нормално, все пак сме прогресиращи и приспособяващи се същества, които и да не искат са принудени да следват ритъма на технологичния напредък. А технологиите, от своя страна, все по-упорито опитват да превземат света възможно най-много. Последните новини не само потвърждават това, но и издигат редица въпроси за това къде е отишло човешкото въображение и доколко сме обсебени от технологиите.

По последни проучвания на сайта babycenter.com все повече родители се обръщат към продуктите на Apple в опит да измислят оригинално име на новороденото си дете. Изглежда iBabies (терминът, с който сайтът назовава бебетата, чиито имена са вдъхновени от компанията) набират все по-голяма популярност, като имената, вдъхновени от продукти на Apple, са се изкачили с цели 15% спрямо миналата година.

Момчетата, носещи името Mac, са се увеличили с 12%, което със сигурност не се дължи на певеца Мак Дейвис.

От друга страна, връзката с iPhone-а за някои е толкова силна, че с 5% нараства броят на решилите да кръстят момиченцето си Siri. Изглежда невероятните познания на продукта на Apple са накарали повече родители да повярват, че кръщаването на детето им по този начин автоматично ще направи и него толкова умно.

Apple обаче все още не държат първото място по имена на новородени, вдъхновени от тях. Например, през 2012 г. бебетата на име Рейгън са нараснали с 46%. Настрани от политическия живот, хората изглежда се обръщат и към книги или филми в търсене на име на наследниците си. Все по-голяма популярност набира и книгата „50 нюанса сиво” (“50 Shades of Grey”) на Е. Л. Джеймс, която изглежда е огромен източник на вдъхновение за двойките с новородени деца. Името Grey е станало с 20% по-популярно, макар че Christian – женкарят в книгата – е паднала на по-долните позиции в таз годишния списък. Babycenter отдава този спад на привличането, което майките изпитват към красавеца на книгата, както и на липсата на добър модел за подражание, който е героят на Джеймс.

Няма да е зле да се подготвите, защото, кой знае, нищо чудно догодина да се сблъскате по улицата с някой Galaxy, Lumia или дори Wii.

Единственото, от което се опасявам е, че изглежда няма достатъчно хора с името BlackBerry, с оглед на интереса, който потребителите изявяват към продукта. Може би след някоя и друга година и това ще стане…

Любослав Лозанов