Неотдавна световните медии за пореден път гръмнаха в отзвук на действията в Саудитска Арабия. Стана навик арабската държава все по-често да попада в заглавията на вестниците, а последната причина бяха действията на мъжкото съсловие спрямо жените в страната. За да следят по-стриктно жените си, мъжете в Саудитска Арабия прибягнаха към по-модерен начин за следене на действията на техните любими. Оказа се, че в момента, в който някоя от жените напусне територията на страната, мъжът й получава SMS с координатите, при които съпругата му е напуснала държавата. Всичко това, разбира се, нямаше как да отмине без отзвук и редица медии обявиха бурния си протест срещу това. В twitter се вдигна такава врява срещу SMS посегателството, че и най-обикновения потребител в сайта трудно можеше да го пропусне.

Всичко започна, когато мъж, пътуващ със жена си в чужбина, изненадващо получи SMS, че съпругата му е напуснала територията на страната.

Според законите на страната на жените е забранено да пътуват в чужбина без писмено разрешение от техния съпруг или настойник. Това обаче не е единственото ограничение пред жените, за които е абсолютно забранено и да шофират.

За мъжете в държавата винаги е съществувала възможността да получават известия за международните движения на техните половинки, но до по-рано през годината това ставаше след съгласие на самия мъж. Изглежда обаче държавата е решила друго и сега получаването на подобно съобщение не става по желание, а автоматично, дори ако мъжът не е заявил, че желае да получава такова.

В twitter не закъсняха да се изсмеят на действията на правителството, шеговито  предлагайки им още употребата на микрочипове и ленти за глезен, за да става по-лесно следенето.

„Ако се нуждая от SMS, за да знам дали жена ми напуска Саудитска Арабия или не, то или съм женен за грешната жена или се нуждая от психиатър” се казва в пост в социалната мрежа.

Текстовите предупреждения са част от електронната паспортна система, пусната в употреба миналата година от правителството в Саудитска Арабия.

Според представителите на властта e-passport системата улеснява значително гражданите, що се отнася до пътните им ангажименти, защото „не им се налага да посещават паспортните офиси”.

Саудитска Арабия продължава да е силно консервативна страна, въпреки скорошните реформи от страна на крал Абдулах.

През септември 2011 г. той дори обяви, че на жените ще бъде дадено право да гласуват на предстоящите избори.