NASA е на път да направи едно от най-големите открития на 21 век и всичко това благодарение на изпратения на Марс роувър “Curiosity”. По-рано тази седмица системата за сканиране и анализиране на химични проби (SAM) от Марс, заложена в самия роувър, се натъкна на съществено откритие. По време на едно от изследванията машината попадна на органични компоненти – въглеродосъдържащи блокове, които са основа за живота и на Земята.

Публиката обаче изглежда, ще трябва да почака до началото на декември, за да разбере окончателно истина ли е всичко това. NASA се заема със задачата да повторите тестовете, за да може да даде окончателен отговор на въпросите на все още пазените в тайна открития. Новината се очаква да бъде официално изнесена в публичното пространство на следващата среща на Американския геофизичен съюз между 3 и 7 декември в Сан Франсиско.

Системата, заложена в роувъра, разполага с редица приспособления, които му позволяват да анализира газове или директно извлечени от атмосферата или от разрушени скални проби, получени след химично третиране. SAM има за задача да търси и характеризира органични и неорганични молекули, които са съществено важни за живота на Земята, както и информация за химичния състав на „Червената планета” както в настоящето, така и в миналото.

Ето и снимка на следите от роботската ръка, взела проби от почвата: