Луксът да разполагаш с часовник на един от най-добрите производители на часовници – Swiss безспорно струва доста. Ако не вярвате, питайте Apple.

Компанията изброи 21 милиона долара, за да се сдобие с лиценза на дизайна на един от най-символичните часовници на марката Swiss – разположения на редица гари швейцарски шедьовър.

През септември железниците, познати още като SBB, отправиха официално оплакване към дизайна на часовника в iOS 6, който според тях прилича прекалено много на традиционните швейцарски часовници, намиращи се на повечето гари в страната.

Историята на въпросния прословут часовник започва в далечната 1944 г., когато служителят на SBB Ханс Хилфикер става създател на един от съвременните символи на железниците в Швейцария – швейцарския железопътен часовник. Изобретението е толкова впечатляващо по дизайн и качества, че Хилфикер получава награди от Музея на модерните изкуства в Ню Йорк и Лондонския музей по дизайн. В следващите години часовникът набира все по-голяма популярност и се превръща в символ на швейцарската точност, от където идва и прословутата фраза.

SBB постигна споразумение с Apple този месец, но за момента отказват да обявят официалната цена и детайлите п