Ураганът Санди унищожи къщи, коли, лодки и нанесе щети за над 20 милиарда долара, но не успя да се справи с един робот. „Меркурий“ продължил смело да събира информация дори по време на бурята. Според създателят й, машината останала невредима, без драскотина по време на целия екшън.

Liquid Robotics заявиха, че един от водните им роботи, на име „Меркурий”, се е намирал на 100 мили източно от Ню Джърси, когато бурята е връхлетяла, но машината е продължила да функционира. Устоявайки на седемдесетвъзеловия вятър, „Меркурий” е продължил да предава данни за бурята в реално време.

„Готината част в това е, че въпреки че ураганът Санди бе определен като категория 1, то „Меркурий” продължи да предава информация за вятъра и барометричното налягане всеки 10 минути”, казва представител на Liquid Robotics. “Възможността, която ни осигурява, да знаем информация за времето и състоянието на бурята в реално време и то от повърхността, от първия слой на океана ще помогне на учените да измерят по-добре и да предвидят по-точно интензивността и бъдещите действия на урагана. Това може да спаси животи и да предотврати разрушения за милиони долари.”

С наближаването на урагана към сушата времевите сензори на „Меркурий” отчетоха спад в барометричното налягане от над 54,3 милибара до ниската стойност от 946 мбар.

Типът роботи, към който спада „Меркурий”, са така наречените Wave Glider-и (от англ. „Нося се по вълните/по повърхността”). Този тип машини представляват автономни следящи устройства, който наблюдават движението на океанските вълни. Състоят се от 2 части: плаващ материал, стоящ на повърхността, и подводен, намиращ се под самите вълни. Подвижните криле на подводницата превръщат енергията на вълната в начин за придвижване за самия робот.

Оборудван с GPS, ARM процесори, навигационен софтуер и със сал със сензори за околната среда, Glider-ите са предназначени да събират информация във връзка с различни изследвания на климата, ресурсите и времевите промени. Цената на подобна машина започва от 175 000$ и над 150 са вече произведените бройки.

„Работим съвместно и усилено с редица учени от цял свят, за да използваме Wave Glider технологията за по-точни предвиждания на бъдещи урагани, тайфуни и цунамита, което да предотврати човешки и материални щети в бъдеще” казват от компанията.

Междувременно в последните години два Wave Glider кръстосват Пасифика от Сан Франциско до Австралия и Япония в събиране на информация за температурата на водата, солеността и редица други важни подробности за учените, наброявайки вече над 8000 мили в океана.