Докато повечето автомобилни гиганти поемат стабилно по пътя на електричеството, Nissan остава сравнително скромна в тази сфера със своя модел Leaf. Един от първите практични градски електромобили в нормален хечбек вариант, Leaf се радваше на доста популярност през последните години. Това е и една от причините японците да подготвят наследника – Leaf 2.0. Успяхме да мернем дизайна на новата кола по-рано миналата седмица, а сега изглежда спецификациите на електромобила вече са изтекли в интернет – поне според скрийншоти от Autoblog.

Ако изтеклата информация е точна, новият Leaf ще се продава на стартова цена от 29 990 долара за модификация S, като ще бъдат налични още две опции – SE за 32 490$ и SL – съответно 36 200$. Все още не е напълно ясно, но изглежда ценовата разлика се определя от лукса, а не от различната мощност между модификациите. Като заговорихме за мощност, тя е точно 147 конски сили, а пакета батерии – 40kWh. Задвижването е само на предните колела. Данни за максималния пробег няма, но с подобни характеристики колата едва ли ще надхвърли 300 км с едно зареждане

Сред останалата изтекла информация е потвърждение за класа на колата – хечбек с 5 врати, 5 места за шофьори и пътници, безключово запалване и отваряне, централна контролна конзола с 5-инчов дисплей, опция за подгряване на седалките, волана и огледалата. В изтеклия документ се споменава и 3 години гаранция за автомобила.

 

Решението на Nissan да не търси конкуренция с големите играчи като Tesla например, е интересно, но идеята не е лишена от логика. Според японците, потребителите ще предпочетат Leaf като по-евтин вариант, тъй като на този етап електромобилите не могат напълно да заменят конвенционалните коли и се купуват като втора или трета кола в семейството. Предстои да видим колко истина има в това разбиране на Nissan за ситуацията на автомобилния пазар, а междувременно можете да погледнете прогнозите ни, свързани с електромобилите.