Ако сте фенове на автомобилните спортове като мен, най-вероятно следите с интерес едно от най-значимите състезания в шампионата по издръжливост – 24-те часа на Льо Ман. За тези от вас, на които това не говори нищо, става дума за надпревара, която продължава 24 часа без прекъсване. Отборите имат няколко пилоти, които се сменят през час и половина, за да бъдат избегнати инциденти от преумора. Освен че е едно от най-престижните състезания през годината, Льо Ман е едно от най-добре отразяваните онлайн. На официалният сайт на състезанието има стрийм от различни камери – можете да наблюдавате какво става в боксовете на отборите, има и таблица с позициите и времената за обиколка, която се обновява в реално време.

След този увод е ясно, че няма как да съм доволен от последното състезание – качеството на стрийма беше лошо, имаше прекъсвания и дълги периоди без обновяване. Сега е ясна причината за това нехарактерно лошо отразяване – официални лица от WEC (Световния шампионат по издръжливост) съобщиха, че сайтът е бил обект на кибератака по време на състезанието. Още не е ясно откъде са дошли атаките и каква точно е била целта им, но е компрометирана платената услуга за гледане, която би трябвало да гарантира картина с резолюция 720p без каквито и е било прекъсвания.

wec

Специалисти по сигурността обаче имат друга гледна точка за лошото качество на услугата. Според източници, пожелали анонимност, става въпрос за неочаквано голям интерес и зрителска аудитория, която сървърите и инфраструктурата на WEC не са могли да понесат. И докато това е чудесно за мотоспорта, подобни неприятни случки могат да откажат хората, които са склонни да си платят, за да наблюдават едно от най-вълнуващите състезание на живо.