Типичните товари, които SpaceX извежда в орбита със своите ракети Falcon 9, са предимно комуникационни сателити и доставки на храна и оборудване до Международната космическа станция. По-късно през тази година обаче, компанията на Илон Мъск ще се нагърби с една по-романтична задача – да отнесе кремираните останки на семейство в космоса.

Elysium Space ще осигури необичайната погребална услуга на борда на Elysium Star II, който ще бъде изстрелян с ракета Falcon 9 от центъра на SpaceX в базата Ванденберг, Калифорния. За 2 490 долара, желаещите могат да резервират място в малък сателите от типа CubeSat, който ще носи на борда си 300 кутийки с тленни останки. Сателитът ще бъде изведен в орбита около Земята, а 100 от местата вече са резервирани. За разлика от повечето мисии на SpaceX, тук клиентите не са милионери, а обикновени семейства – ветерани от войната, космически ентусиасти и други.

„Това ще даде възможност на всеки да си спомни обичаните от него близки, като поглежда към нощното небе“, пишат Elysium в официално изявление. Идеята за космически погребения не е нова, въпреки че едва ли сте чували за нея досега. Компанията Celestis Memorial Spaceflights осъществява подобна услуга още от 1994-а година – като опциите са: изпращане на тленни останки в лунна орбита, дълбокия космос или на лунната повърхност с цени, започващи от 12 500 долара.

Предложението на Elysium прави тази услуга малко по-достъпна, а към нея дори има мобилно приложение, с което хората могат да следят местоположението на сателита и ценния товар на борда му. След 2 години, CubeSat ще влезе обратно в атмосферата на Земята и ще се превърне в горяща точица, която потребителите на услугата ще могат да наблюдават.
elysium.capsule.092-655x513